A sokoldalú kávézacc – 13 ok, hogy miért ne dobd ki!

A kávézacc egy igazi kincs, amely tele van antioxidánsokkal és könnyen felhasználható a lakásban, kertben, de még szépségápolási célokra is. Emiatt óriási vétek lenne csak úgy a kukába dobni. Lássuk, hogy mi mindenre lehet alkalmazni!

kávézacc

Szépségápolás

 1. Testradír a narancsbőr ellen – Maradék őrölt kávét keverjünk össze barna cukorral és kókusz olajjal vagy olíva olajjal. Az elkészült keverékkel körkörösen maszírozzuk be az érintett bőrfelületet. A massza koffein tartalmának köszönhetően természetes módon vehetjük fel a harcot a narancsbőrrel.
 2. Kellemetlen szagok ellen – Fokhagyma, hagyma, hal.. ezektől mind kellemetlen szagú lehet a kezünk. Ha meg szeretnénk szabadulni tőlük, egyszerűen csak dörzsöljük be a kezünket kávézaccal a tenyerünktől az ujjvégekig, majd öblítsük le langyos vízzel!
 3. Arcpakolás – A kávézaccból egyszerűen készíthetünk arcpakolást is. A kávé antioxidáns tartalma miatt fiatalító hatású, a koffein pedig élénkít, ezért célszerű reggel alkalmazni. Keverjünk össze két evőkanál zaccot, két evőkanál kakaóport, két evőkanál tejet vagy joghurtot és egy evőkanál mézet. Ezzel a keverékkel masszírozzuk át az arcunkat, majd 15-20 perc múlva öblítsük le.

A lakásban

 1. Textilfesték – A zaccot forraljuk fel vízzel, majd áztassuk be egy éjszakára a festeni kívánt textilt (len és pamut). A sötétebb színárnyalat eléréséhez ismételjük meg a műveletet!
 2. Hangyák ellen – Ha hangyák masíroznak a házban, nem kell egyből a boltba rohanni különböző mérgekért! Elég, ha egy kis zaccot szórunk a hangyák útvonalára, hogy távol tartsuk őket.
 3. Kályha tisztítása – A hamu maradványok eltávolítása a kályhából még egyszerűbbé válik, ha a kályha belsejét beszórjuk nedves kávézaccal. Ráadásul még a kellemetlen szagokat is magába szívja.
 4. Takarítás – A makacs szennyeződések ellenszere lehet a kávézacc. Vizes szivacsra tegyünk belőle, és ezzel dörzsöljük át a felületet.
 5. Bútorok javítása – A sötét fa bútorok karcos felületének a javítására kiválóan alkalmas a kávé. A zacchoz adjunk egy pár csepp langyos vizet, hogy egy sűrű krémet kapjunk, és ezzel kenjük át a sérült felületet. A felesleget töröljük le.
 6. Hűtő szagtalanítása – A száraz kávézacc, és az őrölt kávé is hatékonyan és természetes módon szagtalanítja a hűtőt. Egyszerűen tegyünk a hűtőbe egy tál kávét és hagyjuk ott pár napig, amíg kifejti hatását. Ugyanez a módszer alkalmazható a cipős szekrényben, pincében vagy a lakás bármely helyiségében. Ha kis zsákba töltjük, még az autóban is használhatjuk, mint légfrissítő.

 

A kertben

 1. Tápanyag forrás a növényeknek – A kávézacc remek tápanyagforrás azoknak a növényeknek, amelyek a savas talajt kedvelik. Ilyen például a rózsa, azálea, rododendron, a kamélia de ide tartoznak az örökzöldek is. A kávé fokozza a talaj savas kémhatását, így segítve elő a növények fejlődését és virágzását. Egyszerűen csak szórjuk a növények tövéhez!
 2. Csiga űző – A kiszáradt kávézaccal szórjuk körbe a veteményest, hogy távol tartsuk a csigákat a különböző vegyszerek bevetése nélkül. A csigák ellen hatásosan védekezhetünk még a hamuval is.
 3. Répa vetése – Mielőtt elvetjük a répa magjait, keverjünk hozzájuk egy pici kávét, mely segíti a magok könnyebb elszórását, és tápanyaggal is szolgál a kikelő csíráknak.
 4. Komposztáláshoz – Ha a fenti ötletek nem voltak szimpatikusak, akkor se dobjuk a kávézaccot a kukába! A többi zöldhulladékkal együtt tegyük a komposztálóba! Mivel kávézacc magas kálium, foszfor, réz és magnézium forrás, így gazdagítja a leendő humuszunkat.

 

Forrás : http://www.greenme.it

Leave a Comment