Az aranyat érő mobiltelefon

mobilNeked is van, szüleidnek is, a nagyinak is, sőt már a gyerekek is ezzel járnak iskolába. A mobiltelefon. Manapság már el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. Ha véletlenül otthon felejtjük, vagy lemerül, úgy érezzük, hogy el vagyunk zárva a világtól. Annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy szinte gondolkodás nélkül cseréljük le akár évente a készülékünket a legújabb divatirányzatokat követve, nem törődve azzal, hogy mekkora terhet rovunk a környezetünkre.

Belegondoltatok már abba, hogy miből áll a mobiltelefon, vagy hogy mi lesz a sorsa miután már nincs rá szükség?

A mobiltelefon 40% műanyagból áll. De a műanyagon kívül tartalmaz még értékes fémeket is, úgy mint a réz, arany, ezüst, palládium. Ha ezeket az anyagokat megfelelően újrahasznosítják, nem kell őket kibányászni, leegyszerűsödik a feldolgozási folyamat, s így jelentősen csökkenthető a nyersanyagok felhasználása, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is.

Az epa becslései szerint 1 millió mobiltelefonból 37,5 kg arany, 386 kg ezüst, 16,5 kg palládium és 17,673 kg réz nyerhető ki! Kár lenne elpocsékolni ezt a sok újrahasznosítató anyagot azzal, hogy a kukába dobjuk a régi mobilt.

Csökkentheted a környezeted terhelését (ráadásul még spórolhatsz is), ha figyelsz az alábbiakra:

Használd tovább! Jól válaszd meg a mobilszolgáltatódat! Olyan telefont válassz, ami hozzád illő stílusú, és minden, az igényeidnek megfelelő kiegészítővel rendelkezik.

Helyesen töltsd fel! Megnövelheted a telefonod és az akkumulátor élettartamát, ha követed a gyártó utasításait a töltést illetően!

Adományozd el! Ha már nincs szükséged a mobilodra (és még rendesen működik), adományozd el! Vannak, akik szívesen használnák tovább “csak” telefonálásra. Előtte azonban ne felejtsd el kitörölni az összes személyes adatodat!

Vásárolj használtat! Olcsóbban juthatsz mobilhoz, ha használtat vásárolsz az új helyett! Ha biztosra akarsz menni, válaszd a használtcikk kereskedőket, ahol bevizsgálva és garanciával kínálnak jobbnál jobb készülékeket!

Jól dobd ki! Ha már nem működik a telefonod, semmiképp ne dobd a szemetesbe! Vidd magaddal, ha új készüléket vásárolsz, mert ott visszaveszik a régit. Továbbá ma már több áruházban van használt  mobiltelefonoknak kihelyezett gyűjtőpont; illetve leadhatóak a hulladékudvarokban is.

 

Leave a Comment