Mentsük meg a régi CD-ket!

Tudtad, hogy egy CD vagy DVD élettartama mindössze 5-10 év? Így a régi lemezek tartalmát célszerű mielőbb merevlemezre átmásolni. Igen-ám, de mi lesz a sorsa a leselejtezett CD-nek, DVD-nek? Ennek jártam utána.

cd/dvdA CD és a DVD szinte azonos módon épül fel. 99%-ban polikarbonát alkotja, mely egy hőre lágyuló, víztiszta műanyag fajta, jó hő- és hangszigetelő tulajdonsággal. Az ebből készült korong alatt egy vékony szerves festékréteg található, melybe az adatokat égetik. A lemez egyik felét fém ötvözettel borítják, ami a tükröző réteget alkotja. A végén lakkréteggel kezelik, mely véd a karcolások és a korrózió ellen.

A lemezek újrahasznosítása úgy zajlik, hogy először megtisztítják a műanyag korongokat, majd ledarálják, olvasztják őket, hogy jó minőségű, homogén alapanyagot kapjanak a további gyártási folyamatokhoz.

Sajnos Magyarországon még nincs könnyű dolga annak, aki szelektíven szeretné gyűjteni  a régi CD/DVD-ket. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a lemezek a műanyagon kívül tartalmaznak még lakkot és festéket. Pedig a polikarbonátból számos terméket lehetne előállítani, mint például autóalkatrészeket, irodai felszereléseket, ékszeres dobozokat, kábel szigetelőket, utcai világítótesteket, szemüvegkeretet, stb.

De aki eléggé elkötelezett, annak ajánlom figyelmébe a Media Markt üzleteit, ahol le lehet adni a régi lemezeket, illetve a VTCD Zrt.-t, ahol szintén visszaveszik a használt CD/DVD-ket.

Mi mégis mit tehetünk?

Növeljük meg a lemezek élettartamát:
– Tároljuk mindig a dobozában, hogy megvédjük a karcolásoktól, meghajlástól. Ráadásul így még könnyebben is meg fogjuk találni a következő alkalommal.
– Óvjuk a szélsőséges hő hatásoktól, magas páratartalomtól, közvetlen napfénytől.
– Csak jó minőségű lemezt vásároljunk, illetve a CD helyett válasszuk a DVD-t, mert arra hatszor annyi adat fér.

Ne vásároljunk új lemezeket:
– Ha egy filmre vagyunk kíváncsiak, menjünk el egy kölcsönzőbe.
– Ha adathordozóra van szükségünk, válasszunk pendrive-ot, mely kisebb helyet is foglal, és bármikor módosíthatjuk a tartalmát.
– Ha zenei CD-re vágyunk, keressük az online zeneáruházakat, ahol kevesebbért vásárolhatunk zeneszámokat MP3 formátumban, illetve egyre több helyen megtalálható a veszteség mentes FLAC formátum is! Ráadásul így kiválaszthatunk egy-egy zeneszámot és nem kell megvásárolni a teljes lemezt.

Használjuk fel újra a régi CD-ket, DVD-ket:
Az interneten számos ötletet találhatunk a barkácsoláshoz, íme néhány ötlet kedvcsináló gyanánt:

(Források a képre kattintva)

 

Óra

 

Óra

 

 

Poháralátét

 

 

Meghívó

 

 

Scrapbook

 

 

Karácsonyi dekoráció

 

 

 

Leave a Comment