Minden kezdet nehéz?

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése otthon

Benned is megfogalmazódott már a gondolat, hogy jó lenne kicsit jobban odafigyelni a környezetre és elkezdeni otthon is a szelektív hulladékgyűjtést? Már a barátnőid is külön gyűjtik a műanyag flakonokat, a papírt és még az üveget is, de Te még mindig a nagy kukába dobod ezeket? Te is szeretnél trendi lenni és környezettudatosan élni? Már a csapból is ez folyik, de Te nem tudod, hogy mégis hogyan kezdj hozzá? Akkor olvass tovább, mert segítek!

A legtöbb ember azért nem kezdi el a szelektív hulladékgyűjtést, mert kicsi a konyhája, nem akar vagy nem engedheti meg magának a több rekeszes új szemetes vásárlását,    illetve a szemetesben sem akar turkálni. Pedig erre nincs is szükség! Pár egyszerű újítással bárkiből lehet “zöld” polgár!

Szelektív kuka
Ha ezt Te sem engedheted meg magadnak, olvass tovább!

Először is azt nézd meg, hogy a lakhelyeden mit lehet szelektíven gyűjteni! A következő alkalommal, amikor egy szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett haladsz el, állj meg egy percre és jegyezd fel, hogy milyen feliratú edényeket látsz! Neked is célszerű ilyen csoportokat kialakítani otthon. Magyarországon általában mindenhol van műanyag, papír és üveg szelektív hulladékgyűjtő. Van, ahol lehetőség van a fém (konzerves és sörös dobozok), italos dobozok (papír alapú), valamint a zöld hulladék külön gyűjtésére is.

Otthon keress egy nagy, strapabíró szatyrot, esetleg vödröt, amibe a műanyag hulladékot fogod gyűjteni (A szatyrot ne dobd ki a szemetesnél, hogy utána tovább tudd használni a többi műanyag gyűjtésére).  Ezt célszerű a konyhában, vagy környékén tartani (a szatyrot fel lehet akasztani, a vödröt be lehet állítani egy sarokba). Egy háztartásban a műanyag hulladékból keletkezik a legtöbb, így ez legyen a legnagyobb gyűjtőedény! Ahhoz, hogy minél több férjen bele, azaz kevesebbszer kelljen levinni a szemetest, egy gyors öblítés után (folyadékoknál elég csak rendesen kiönteni a maradékot) jól lapítsd össze a hulladékot!

Egy papírszatyorban vagy dobozban gyűjtsd a papírt! Ezt el lehet helyezni az íróasztal közelében, vagy esetleg a bejárati ajtónál egy félreeső zugban is. Ha a családban vagy a szomszédban van iskolás korú gyerek, jól jöhet neki az iskolai papírgyűjtéshez!

Az üveg és a fém hulladék gyűjtésére a legalkalmasabb egy nagyobb doboz vagy egy régi láda, a balesetek elkerülése érdekében. Lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol nincs láb alatt. Itt is fontos az öblítés, illetve alumínium dobozoknál a lapítás.

Ha van lehetőség  a zöld hulladék gyűjtésére, esetleg ha van a közelben lakossági komposztáló, akkor ennek egy műanyag vödröt érdemes kinevezni, és a konyhában elhelyezni. Legjobb, ha a vödörnek van fedele, de ha nincs, akkor elég egy nagyobb kartonlappal letakarni. Ezt a szemetest kell a leggyakrabban, legfeljebb 2-3 naponta üríteni, a szagok illetve a rovarok (legyek, muslicák) elkerülése végett.

Ha minden alkalommal külön gyűjtöd a fent említett hulladékokat, egy hét után már magad is csodálkozni fogsz, hogy a korábbi “mindenes” szemetesbe már alig kerül valami! 🙂 

Leave a Comment