Segítség, eltörött a lázmérő!

lázmérő

Ha már megtörtént a baj, hidegvér! Ezt csináld:

– Küldjél ki mindenkit a szobából és nyisd ki az ablakot!

– Húzz gumikesztyűt, hogy még véletlenül se érj a higanyhoz!

– Egy fecskendő vagy szemcseppentő segítségével gyűjtsd össze a higanycseppeket és tedd őket jól zárható kis üvegbe. Ha ez nem megoldható, két papírlap segítségével óvatosan görgesd össze a cseppeket és a lázmérő darabjait, majd tedd az üvegbe. A kifolyt higanyt nem szabad felporszívózni!!

– A higannyal szennyezett területet szórd be a gyógyszertárban kapható kénporral. Így higany-szulfid keletkezik, mely ártalmatlan és könnyen feltakarítható.

– A higany veszélyes hulladéknak számít, így semmiképp sem szabad a háztartási hulladékok közé dobni! Leadható a legközelebbi hulladékudvarban vagy az időszakos veszélyeshulladék-gyűjtésen, esetleg gyógyszertárban.

És ha már elhárult a veszély, nézzük meg, hogy mire ez a nagy felhajtás?
Magyarországon 2009 óta tilos a higanyos lázmérők forgalmazása, nem véletlenül. Habár pontosabb mérést biztosít, mégis a higany miatt nagyon veszélyes. A higany cseppfolyós nehézfém, mely szobahőmérsékleten folyamatosan párolog (tehát amíg teljesen el nem párolog, addig mérgez, akár éveken keresztül is). Belélegezve idegrendszeri károsodást, fejfájást, remegést, emlékezetvesztést okozhat.

Akinek még van a birtokában higanyos lázmérő, nagyon vigyázzon rá, használat után mindig azonnal tegye vissza a tokjába, nehogy összetörjön!

Leave a Comment