Szemétdombon a Nemzeti Park

Angliában a Temze partján jelenleg 120 hektáron helyezkedik el a Thurrock Thameside Nemzeti Park, melyet Sir David Attenborough nyitott meg a hétvégén. Eddig minden szokványosnak tűnik. Csakhogy ez a természetvédelmi területté nyílvánított  táj pár évvel ezelőtt még Anglia egyik legnagyobb szeméttelepe volt.

thurrock

A Thurrock Thameside Nemzeti Park első ránézésre olyan, mit az összes többi tájvédelmi körzet. A Temze torkolatánál fekszik, gyönyörű kilátással a tengerre. 120 hektáron fű és cserje borítja, számos védett fajnak nyújt lakhelyet. Megtalálható itt a gyöngybagoly, mezei nyúl, törpe egér, tarajos gőte, sárga billegető, nádi sármány, vipera, poszméh és számos orchidea faj is. Ez a hely egy igazi menedék a természet szerelmeseinek.

A helynek azonban van egy sajátossága. 30 méterrel a földfelszín alatt nyugszik Anglia egyik legnagyobb szeméttelepe, ahova 50 éven keresztül szállították a hulladékot London környékéről. Akkoriban az itt élő sirályok képviselték a vadvilágot. Ők előszeretettel keresgéltek a szemétben élelem után kutatva, s közben szét is hordták azt a környéken az ottlakók legnagyobb “örömére”. Azonban egy 2,5 millió fontos beruházással  teljesen átváltoztatták a környéket. Először tömörítették a háztartási hulladékot, majd egy vastag agyagréteggel vonták be, mely kéregként befedi a szeméttengert. Erre került a 30 méter magas földréteg, melyen lassacskán megjelentek a különböző növény- és állatfajok. A közeljövőben tervezik további területek    rehabilitását is, s így 845 hektárosra bővülne a tájvédelmi körzet.

Ráadásul a terület energiát is termel az elektromos hálózat javára. A mélyen fekvő rétegekben a rothadás folyamán keletkezett metán gázt elvezetik és elégetik. Így 15 turbinát tudnak működtetni, mely 100.000 otthon 30 éves enegriaellátását biztosítja.

 

Forrás: http://www.guardian.co.uk

Leave a Comment